De oranje wimpel is eigenlijk een hele smalle strook textiel die bovenin een vlaggenmast kan worden gehesen. Dit kan zelfstandig, maar vaak wordt er de Nederlandse driekleur eronder gehangen. De lengte van een wimpel is meestal groter dan die van de normale vlag, zodat de smalle strook extra opvalt.
Het gebruik van de oranje wimpel in Nederland
Voor overheidsgebouwen in Nederland zijn er aparte, verplichte instructies om de vlag te hijsen. Zo mag de vlag alleen aan de mast op officiële dagen. Dit is niet verplicht voor burgers die een doek mogen hijsen wanneer zij dat willen. Het gebruik van de oranje wimpel is voorbehouden aan koninklijke verjaardagen, zoals die van prinses Beatrix op 31 januari en die van koning Willem-Alexander op 27 april. Een andere kleur wimpel is toepasselijker op andere dagen. Bij Dodenherdenking is het niet de gewoonte om een wimpel in de vlaggenmast te hangen.
Hoe wordt een oranje wimpel op de vlaggenmast bevestigd?
Een wimpel vastmaken aan een vlaggenstok of –mast gebeurt meestal met een touwtje aan een kort stokje waar de wimpel aan vastzit. Zo kan de wimpel, waar soms een dik stuk stof aan hangt, een zogenoemde kwast, ook goed opgerold worden.
Andere interessante wimpels en het gebruik ervan
Net als bij de Nederlandse vlag wordt er bij het voeren van andere vlaggen soms ook gebruik gemaakt van een wimpel. Vrijwel elke Nederlandse provincie heeft ook zijn eigen wimpel. Die zijn later bedacht dat het oranje exemplaar en daardoor niet officieel. In Friesland hangt er bijvoorbeeld vaak een Friese wimpel boven de Nederlandse vlag. Daarnaast is het een oud Nederlands gebruik om op katholieke feestdagen een wit-gele wimpel boven de vlag te voeren. Dat gebeurt ook bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bij het vormsel. En dan zijn er nog schepen, waarop een vlag in wimpelvorm wappert, bijvoorbeeld in een oorlog.