Vlaggen op nationale feest- en gedenkdagen

Het laatste nieuws weten over het voeren van een vlag op feestdagen? Met onze blogs weet je net even wat meer over het hijsen van een vlag op feestdagen. Op dergelijke dagen gaat de vlag altijd in top. Gaat het om een dag met een link naar het koningshuis, zoals Koningsdag? Dan kan er nog een oranje wimpel in de mast. De driekleur symboliseert de staat der Nederlanden (rood), het belang van de kerk (wit) en de monarchie (blauw). De Nederlandse vlag gaat ook vaak in top bij een geboorte, verjaardag of het slagen voor een diploma of rijbewijs.

In Nederland is het heel gebruikelijk om op de verschillende nationale feest- en gedenkdagen de vlag uit te hangen. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens de Nationale Dodenherdenking, uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het niet verplicht is om een vlag uit te hangen, is het uit solidariteit met de nabestaanden van slachtoffers wel aan te raden. Andere mensen zullen het ook waarderen dat je stilstaat bij de slachtoffers die voor ons gevallen zijn. Naast dodenherdenking zijn er ook andere, meer feestelijke, gelegenheden waarbij je de Nederlandse vlag uit de kast kunt halen.

De belangrijkste dagen in Nederland waarop je de vlag kunt ophangen

Datum Naam Uitgebreid of beperkt vlaggen* Wimpel?
31 januari Verjaardag prinses Beatrix Beperkt Ja
27 april Deze dag is de afgelopen jaren veranderd, van Koninginnedag naar Koningsdag. Uitgebreid Nee
4 mei Op deze dag vieren we de dodenherdenking zoals hierboven besproken. Uitgebreid Nee, vlag halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang
5 mei Dit is de dag, waarop Nederland bevrijd werd van de Duitsers, ook wel bekend als bevrijdingsdag. Uitgebreid Nee
17 mei Verjaardag koningin Maxima Beperkt Ja
Laatste zaterdag in juni Op deze dag eren we alle veteranen in ons land. Uitgebreid Nee
15 augustus Om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Uitgebreid Nee
3e dinsdag in september Op Prinsjesdag wordt de jaarlijkse regeringsbegroting bekendgemaakt. Uitgebreid Nee
7 december Verjaardag prinses Catharina-Amalia Uitgebreid Ja
15 december Koninkrijksdag Beperkt Nee

Uitgebreid vlaggen betekent dat er bij alle overheidsgebouwen een vlag uithangt. Bij beperkt vlaggen wordt de vlag alleen uitgehangen bij bepaalde delen van de overheid. Zoals je kunt lezen zijn er voldoende dagen, waarop je de vlag kunt uithangen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook persoonlijke feestdagen, waarop je wellicht de vlag uit wilt hangen.

Een Nederlandse vlag bestellen

De Nederlandse vlag kun je heel eenvoudig online bestellen, waarna de vlag in veel gevallen gratis wordt thuisbezorgd. Ook wordt de vlag vaak in hobby- en bouwwinkels aangeboden, in de periode voorafgaand aan Koningsdag en Bevrijdingsdag.