Mooie vlaggen met een leeuw als symbool

Het is eigenlijk jammer dat in onze eigen Nederlandse vlag geen oranje leeuw zit, want volgens velen kan een wapen in een vlag het doek interessanter maken. Gelukkig komt de leeuw wel terug in vlaggen van streken in ons land en die van Nederlandse provincies. Wij, van Vlaggenblog.nl, hebben ervaren dat veel mensen op zoek zijn naar een vlag met daarop een afbeelding van een leeuw. Daarom hebben we een top vijf opgesteld van de meest interessante vlaggen met een leeuw als wapen.

Onze officieuze oranje vlag

Onze officieuze oranje vlag

Naast de rood-wit-blauwe vlag van Nederland is er natuurlijk ook een oranje doek met daarop een witte leeuw. De leeuw is het wapen van de familie van Oranje-Nassau. Het dier wordt al eeuwen gebruikt. Dat ontstond in de tijd van de tachtigjarige oorlog tegen Spanje. Toen stond de leeuw symbool voor de opstand die de Nederlanders boden tegen de Spaanse overheersing.

De vlag van Vlaanderen

Vlag Vlaanderen

Ook de vlag van onze Vlaamssprekende zuiderburen bevat een leeuw als wapen. Het doek wordt ook wel de leeuwenvlag genoemd. De Vlaamse vlag bestaat al eeuwen en is altijd hetzelfde gebleven om het graafschap van Vlaanderen te vertegenwoordigen en verenigen. De achtergrond is geel en daarop staat een zwarte leeuw met rode accenten, zoals een rode tong en rode handen en voeten. Dat rood keert ook terug in de Belgische vlag.

De vlag van de provincie Limburg

Vlag Limburg

Volgens velen is de mooiste vlag met de afbeelding van een leeuw de vlag van de provincie Limburg. Deze vlag bevat witte blauwe en gele strepen met daarop een rode leeuw als wapen. De rode leeuw bevat een kroon en een markante staart.

De vlag van de provincie Zuid-Holland

Vlag Zuid-Holland

Naast de provincie Limburg heeft ook de provincie Zuid-Holland een leeuw als wapen op de vlag. Die leeuw is, volgens veel mensen, alleen een stuk minder mooi dan die op het Limburgse doek. Het dier is ook in Zuid-Holland rood, maar het gaat om een simpelere variant. De achtergrond van de vlag is lichtgeel. Lekker opvallend, maar toch een tikkeltje saai als je het ons vraagt.

De vlag van de provincie Zeeland

Vlag Zeeland

Als laatste misschien wel de mooiste vlag met de afbeelding van een leeuw erop: de vlag van de provincie Zeeland. Hierop staat een leeuw in het rood op gele achtergrond, waardoor het wapen erg lijkt op die van de provincie Zuid-Holland. De achtergrond is alleen anders en fraaier dan die van bovengenoemde vlaggen. Een blauw met een witte, golvende achtergrond staat voor het water dat Zeeland omgeeft. Het betekent symbolisch dat de leeuw worstelt en boven het water uitkomt. Dit is volgens velen, naast het uiterlijk, ook een qua symboliek een van de mooiste vlaggen met een leeuw als wapen.

Redactie Vlaggenblog

Reacties staan uit.