Waarom laten mensen vlaggen niet in het donker wapperen

Net als de meeste mensen ben je wellicht niet bekend met de vele regels, richtlijnen en andere instructies voor het vlaggen. Veel mensen vragen zich af waarom een vlag na zonsondergang niet kan blijven hangen. Volgens het officiële protocol mag dat niet uit respect voor het doek. Het is een versiering waar je trots op bent en die laat je niet buiten ‘slingeren’. Daarnaast bevordert het binnenhalen van de vlag de levensduur van het doek. Op bepaalde feestdagen zijn er speciale voorschriften voor het vlaggen, zoals op 4 mei bij dodenherdenking als de vlag pas om 18.00 uur halfstok gaat.

Uitzondering op de regel, de vlag verlichten

Een uitzondering op het vlagprotocol is het doek verlichten als het donker is. Dan hoeft de vlag niet naar binnen. Je kunt ervoor kiezen om de vlag op een verlichte plek te hangen, maar mooier is om speciale verlichting op het doek te laten schijnen. Het scheelt in elk geval een hoop tijd.

Andere toepassingen waarbij deze regels ook gelden

Niet elke burger is verplicht om de regels en richtlijnen van het vlaggen op te volgen. Het protocol geldt wél voor de Nederlandse vlag, provinciale vlaggen en zelfs voor vlaggen van dorpen en steden die vaak tijdens evenementen wapperen. Zit je in de organisatie van een evenement? Houd dan rekening met de vlaginstructies.

Aparte instructies voor het vlaggen op 4 en 5 mei

Vlaggen op 4 en 5 mei is anders dan op andere dagen in het jaar. Zo is het op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, niet de bedoeling dat de vlag de hele dag halfstok hangt. De driekleur mag pas om 18.00 uur halfstok en dan zonder wimpel. Voordat je de vlag halfstok hangt, moet het doek eerst helemaal naar boven en daarna langzaam en voorzichtig omlaag tot het midden van de mast. De vlaggenlijn gaat vast om de mast, maar wordt niet opgebonden. Het neerhalen van de vlag, rond 20.45 uur, voor zonsondergang, gebeurt langzaam en voorzichtig.

Op Bevrijdingsdag, 5 mei, mag de vlag vanaf 6.00 uur in top. Het is tenslotte een feestdag: we vieren de bevrijding van Nederland. Net als met Dodenherdenking gaat er geen wimpel in de mast. Je kunt natuurlijk een foutje maken met de regels op 4 en 5 mei, maar als je de regels aanhoudt, toon je wel je respect voor de richtlijnen.

Redactie Vlaggenblog

Reacties staan uit.