Een vlag in goede staat houden

Hoe lang een vlag gemiddeld meegaat hangt vooral af van de omgeving en het weer. Deze externe factoren veranderen gaat niet, maar er rekening mee houden lukt wel. Daardoor houdt de vlag zo lang mogelijk zijn kleur.

De vlag op de juiste manier (laten) bevestigen

Wanneer je een vlag aanschaft, is het van groot belang dat je deze op de juiste manier bevestigt. Er moeten bijvoorbeeld geen scherpe uitstekende elementen zijn die de vlag kunnen beschadigen. Daarnaast moet het doek stabiel hangen, zodat weinig slijtage kan optreden.

Kies voor kwalitatief materiaal

Net als kleding is er verschillend materiaal mogelijk voor een (bedrukte) vlag. Vraag daarom welk materiaal wordt gebruikt voor het doek en hoe het bedrukt wordt. Op die manier kan je beoordelen of de vlag kwalitatief genoeg is voor jarenlang gebruik. Er zijn wel een paar kanttekeningen. Zo is soms een dunnere vlag beter. Die gaat minder lang mee, maar het kleurbehoud is beter. Daarom: laat je goed informeren door een specialist, zoals Vlaggenblog.nl.

Hoe houdt je de vlag in een goede staat?

Ook nadat je een vlaggenmast hebt aangeschaft wil je dat het doek en de mast in een goede staat blijven. Dat kan door het opvolgen van de tips in deze blog, maar ook met een paar tijden in het achterhoofd. Zo is het belangrijk dat je de vlag voor zonsondergang naar binnen haalt. Ook als je langere tijd weg bent, zoals met vakantie, is het slim om de vlag binnen te halen voor het kleurbehoud. Sommige doeken kan je naar beneden halen, uitwassen, waarna de vlag als nieuw uit de wasmachine komt. Vraag van tevoren of de vlag, die je wilt aanschaffen, ook in de was kan.

Een vlaggenmast valt te renoveren

Een vlag valt niet direct te repareren, maar schade aan de vlaggenmast is in sommige gevallen wel te herstellen. Toch blijkt het vaak voordeliger om naast een nieuwe vlag ook een nieuwe mast aan te schaffen. 

Vervang ieder jaar de vlaggen

Wij stellen dat onze vlaggen gemiddeld een jaar lang in een goede staat blijven. Hierover zijn de meningen verdeeld. In sommige gevallen blijkt dat jaar een stuk korter en in andere gevallen kunnen kopers juist jarenlang van hun vlag genieten. Dit hangt allemaal af van de bovenstaande factoren. Omdat slijtage altijd optreedt, raden wij aan om ieder jaar de vlag te vervangen.

Redactie Vlaggenblog

Reacties staan uit.