Wel of niet op zondag de vlag buiten hangen

Mag je op zondag de vlag hijsen in Nederland? Het is een vraag die regelmatig de kop opsteekt met zoveel regels en richtlijnen voor vlaggen. Voor de doorsnee Nederlander is alle regelgeving niet verplicht, waardoor particulieren eigen baas zijn over het hijsen en neerhalen van de vlag. Voor de overheid zijn er andere regels en daarom gebeurt hijsen op strikte dagen en tijden.

Speciale regels voor kerkgangers

Ben je lid van een kerkelijke of religieuze gemeenschap? Dan zou het zomaar kunnen dat er speciale regels gelden voor het vlaggen op de zondag. De officiële regel is dat een kerk of gemeente zelf kan beslissen of de gemeenschap verplicht of juist verboden is om een vlag te hijsen op een bepaalde dag. De meeste reformatorische kerken houden de vlag op zondag binnen. Kerkpersoneel mag namelijk niet werken op zondag en kan daarom ook niet het doek hijsen. De katholieke kerk is juist voorstander. Een ander kerkelijk volksdeel vindt dat God ons bevrijd heeft. Zij hanteert daarom haar eigen regels op Bevrijdingsdag. Ook worden koninklijke feestdagen niet door alle geloven erkend , waardoor er geen vlag de mast in gaat. Kerken hangen veelal de vlag een dag later uit dan een feest- of gedenkdag.

Speciale regels als 4 of 5 mei op een zondag valt

Wanneer de Nationale Dodenherdenking, op 4 mei, op een zondag valt zijn er speciale instructies voor het vlaggen op die dag en de maandag erna. Op beide dagen kan de vlag halfstok, zonder wimpel. Dat mag op 4 mei pas na 18.00 uur. Het hijsen gebeurt op een andere manier dan normaal. De vlag gaat eerst naar de nok, waarna het doek langzaam omlaag moet tot het halfstok hangt. Voor zonsondergang moet de vlag, rustig en voorzichtig, omlaag. Op Bevrijdingsdag, 5 mei, gaat de vlag in top. Het doek kan vanaf 6.00 uur uit en blijft meestal iets langer hangen dan op 4 mei. De ervaring leert dat bij een Dodenherdenking of Bevrijdingsdag op een zondag de gedenkdag en feestdag voor de zondag gaan, waardoor de meeste vlaggen uithangen. Wie alle vlaginstructies aanhoudt, weet zeker dat hij de regels voor het vlaggen respecteert.

Redactie Vlaggenblog

Reacties staan uit.