De Amerikaanse vlag en haar rijke geschiedenis

In deze blog ging het eerder over de geschiedenis van de Nederlandse en Luxemburgse vlag. Een andere vlag met rood, wit en blauw, die ook vaak van uiterlijk is veranderd, is de Amerikaanse vlag. In het land van ‘the American Dream’ woonden al eeuwenlang mensen, maar de vlag deed pas zijn intrede bij het begin van de Europese kolonisatie. De Amerikaanse vlag kent een interessante geschiedenis. Daarom in deze blog meer over het ontstaan en de symboliek achter het doek met ‘stars and stripes’.

Het uiterlijk van de Amerikaanse vlag

De kleuren van de Amerikaanse vlag zijn net als de Nederlandse vlag rood, wit en blauw. Op het doek staan witte en rode strepen en linksbovenin is een vak met 50 sterren.

De symboliek achter de Amerikaanse vlag

De 50 sterren in de vlag staan voor de 50 Verenigde Staten. Dit aantal was eerst minder, maar over deze geschiedenis straks meer. Volgens veel Amerikanen staat de vlag van de Verenigde Staten symbool voor de Amerikaanse vrijheid en onafhankelijkheid. Dat komt, omdat de vlag is bedacht door grondleggers van het land zoals George Washington. Washington zou gezegd hebben dat de sterren op het doek voor de hemel staan, het rood voor het vaderland en de witte strepen voor de afscheiding met het vaderland.

Het verhaal achter de vlag

De Amerikaanse vlag is, tot zijn huidige vorm anno nu, 26 keer veranderd. De 50 sterren staan sinds 1960 op het doek, eerder waren het dertien sterren. Die dertien stonden voor de oorspronkelijke Amerikaanse staten. De vlag bleef lange tijd hetzelfde, uit eerbetoon, maar later is besloten om het aantal uit te breiden naar 50. Daarmee is de huidige vlag de versie die het langst wordt gebruikt. Het vak met de sterren was er nog niet in 1776, toen George Washington en partners het doek ontwierpen. Hier stond eerder de Britse vlag om de banden met Groot-Brittannië warm te houden. Nederland speelde ook een rol in de geschiedenis van het Amerikaanse doek: Nederland erkende als eerste land de nieuwe onafhankelijke vlag van Amerika. Het doek werd op 14 juni 1777 goedgekeurd. Deze 14de juni is in Amerika bekend als ‘Flagday’.

Trouw aan de vlag beloven

In Amerika wordt bij ceremoniële gelegenheden vaak trouw gezworen aan de vlag van het land. Een hand gaat op de vlag, de ander op het hart, waarbij de persoon de belofte van trouw aan de nationale vlag aflegt. Dit toont aan hoe belangrijk de vlag voor en de nationale trots van de Amerikanen is.

Een speciale vlag voor Amerikaanse rebellen

Naast de Amerikaanse vlag is er ook nog een aparte vlag van de geconfedereerde Staten van Amerika: de zogenoemde ‘rebellenvlag’. Dit doek wordt vooral in het zuiden van de VS vaak gezien. Beide vlaggen tonen gelijkenissen, maar zijn toch compleet verschillend. De ‘rebellenvlag’ is rood met blauwe strepen en daarin witte sterren.

Amerikaanse rebellenvlag

Amerika heeft een speciale vlaggendag: Flagday

Het eerdergenoemde ‘Flagday’ toont aan dat Amerikanen trots zijn op hun vlag. Deze jaarlijkse feestdag valt, zoals ook eerder gezegd, op 14 juni. Op deze dag wapperen vlaggen van alle soorten en maten in de lucht, omhooggehouden door mensen in een optocht.

favicon vlaggenblog
Redactie Vlaggenblog

Reacties staan uit.